Grilovaná vepřová panenka s omáčkou ze sušených švestek
Grilovaná vepřová panenka s omáčkou ze sušených švestek

Ingredience: 800g vepřové panenky, sůl, barevný pepř, špetka olivového oleje

Na omáčku: 1 šalotka, 25g másla, lžíce hladké mouky, 2 lžíce švestkových povidel, hrst sušených švestek, brandy podle chuti, špetka muškátového oříšku, citron, sůl,

 

Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na 4 stejně velké válečky, které zbavíme případných povrchových blan. Válečky panenky ze všech stran důkladně osolíme, opepříme, vložíme do misky, zakápneme olivovým olejem a necháme 4 hodiny marinovat v chladu. Na grilu nejprve začneme připravovat omáčku. V pánvi na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Tu pak zasypeme trochou mouky a zalijeme 200 ml vývaru. Pak do omáčky přidáme povidla a sušené švestky, brandy dle chuti a ochutíme citronovou kůrou, nastrouhaným muškátovým oříškem a solí. Vše necháme 10 minut společně provářet. 10 minut je totiž ideální doba pro grilování panenky vcelku, kterou opečeme ze všech stran. Při servírování nakrájíme panenku na plátky a poléváme švestkovým přelivem.
Další úžasný recept na vepřovou panenku z webu Zabijačky.cz

 

Vhodná příloha: brambory pečené v alobalu

 

Sledujte náš Facebook