Grilovaná zelenina - směs
Grilovaná zelenina – směs

Ingredience: 300 g zeleniny dle výběru – barevné papriky, cukety, rajčata, cibule a tak dále, olivový olej, sůl, pepř, mletá sladká paprika, česnekové grilovací koření, mletý kmín, pomeranč, skořicový cukr, tavený sýr, vývar z květáku, muškátový oříšek, máslo, hladká mouka, bylinky – petrželka, pažitka, meduňka, bazalka, mléko, smetana ke šlehání 33 %

 

 

Postup: V tomto receptu si připravíme směs zeleniny na grilu v marinádě, doplněnou o omáčku, do které se bude namáčet a zakusovat. Všechnu zeleninu si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Překrájíme si ji na menší kousky. Připravíme si směs na marinování – olivový olej, sůl, pepř, česnekové grilovací koření, mletá sladká paprika, mletý kmín, pomerančová kůra, skořicový cukr a tavený sýr. V této směsi necháme překrájenou zeleninu dva dny – 48 hodin. Po uplynutí této doby si zeleninu vytáhneme z marinády a vkládáme na rozpálený gril, kde grilujeme zprudka. Hotovou si vytáhneme na talíř a připravíme si doplněk v podobě omáčky. Ta se bude skládat v drtivé většině z bylinek. Dáme si vařit vývar z květáku. Přidáme do něj sůl, pepř, muškátový oříšek, zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, rozšleháme a vaříme minimálně patnáct, spíše dvacet minut. Když se ztratí chuť mouky, přisypeme všechny bylinky, omyté pod tekoucí vodou a pokrájené a na závěr přilijeme mléko a smetanu. Promícháme a hned sundáme z ohně dolů. Hotovou omáčku si můžeme přidat k zelenině na talíře nebo si ji přelít do misky a zeleninu do ní namáčet.

 

 

Vhodná příloha: omáčky

Sledujte náš Facebook