Grilované jehněčí kotlety nadivoko
Grilované jehněčí kotlety nadivoko

Ingredience: 300 jehněčích kotlet, sůl, olivový olej, celý černý pepř, sušený pepř, bobkový list, nové koření, tymián, jalovec, zázvor, med, kapustičky, máslo, cibule, hladká mouka, tvrdý sýr, smetana ke šlehání 33 %

 

Postup: Jehněčí, ale proč tentokrát nadivoko, možná se někteří ptají. Je to z důvodu použitého koření, kterého nebude zrovna málo, tudíž se můžeme do nich rovnou pustit. Jehněčí kotlety si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si tzv. divokou marinádu – olivový olej, sůl, celý černý pepř, bobkový list, nové koření, tymián, jalovec, zázvor a med. Tohle koření se používá obvykle na zvěřinu, ale tentokrát je doplňkem jehněčího masa. V této směsi necháme maso 24 hodin. Když uplyne tato lhůta, vkládáme ho na rozpálený gril a zprudka grilujeme ze všech stran. Hotové si vyndáme na talíř a připravíme si přílohu. Bude to trochu něco jiného – kapustičky. Omyjeme je pod tekoucí vodou a osušíme. Povaříme v mírně osolené vodě, scedíme a vývar si necháme. Rozehřejeme si máslo na pánvi, přidáme najemno nasekanou cibuli, zpěníme, zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání osmahneme dozlatova. Během stálého míchání přidáme vývar z kapustiček. Rozšleháme a vaříme na mírnějším žáru dalších deset minut. Následně přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř, smetanu ke šlehání a promíchání. Hned sundáme a můžeme podávat i s kapustičkami k jehněčímu masu.

 

Vhodná příloha: zelenina, kompoty, brambory

Sledujte náš Facebook