Grilovaný baklažán
Grilovaný baklažán

Ingredience: 300 g baklažánů, slunečnicový olej, sůl, bílé víno, chilli koření, citrón, cibule, česnek, plnotučná hořčice, kečup, tabasco

 

 

Postup: Baklažán není zase až tako oblíbená zelenina, která by se objevovala až tak často na českém stole a je to docela škoda, protože jako každá je i on velmi zdraví prospěšný. Dnes to bude grilovaný naložený v zajímavé marinádě. Baklažán si tedy omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme ho na tenké plátky, ale podélné. Je to trochu složitější, protože by se mohl klouzat, ale chce to jen dobrou techniku. Přichystáme si marinádu – slunečnicový olej, sůl, bílé víno, chilli koření a citrónová šťáva. V této směsi necháme plátky baklažánu tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty si rozpálíme gril, plátky baklažánu si vyndáme z marinády, ještě zakápneme slunečnicovým olejem a vkládáme na gril, kde grilujeme zprudka. Hotové baklažány si vyndáme na talíř a pokračujeme dále. Na pánvi si rozpálíme olej, zpěníme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek, poté přidáme bílé víno, plnotučnou hořčici, kečup a tabasco. Provaříme a přelijeme do misky, kde necháme vychladnout a podáváme ke grilovaným baklažánům. Tato omáčka je sice dělaná za tepla na pánvi, ale přesto by se měla nechat vychladnout, nicméně, kdo by chtěl, může ji k baklažánům podávat i teplou. Pokud někdo nemá rád tabasco, dá se to vyměnit za jinou pikantní omáčku.

 

 

Vhodná příloha: omáčky

Sledujte náš Facebook