½ litru mléka, 50 g škrobové moučky, 1 – 2 vejce, 2 lžíce cukru, 100 g lískových oříšků, kapka hořkomandlové silice, 4 větší kulaté piškoty nebo dokulata vytvarované kousky běžného piškotového těsta (rolády), 1 lžička moučkového cukru, 1 sklenička (2 cl) ořechového likéru nebo rumu

Škrobovou moučku a žloutek (žloutky) rozmícháme s částí mléka. Zbývající mléko svaříme a připravíme z něho pudink. A nyní musíme pracovat svižně: nejdříve smícháme cukr, část mletých oříšků (4 lžičky uschováme na později) a mandlový extrakt. Do ještě horké hmoty zapracujeme tuhý šlehaný sníh z bílků. Hrnec opět přikryjeme. 4 kulaté (čajové hrnečky vypláchneme co možno nejstudenější vodou a naplníme je horkým krémem. Šálky nemusí být plné. Tyto přípravné práce lze provést i den před návštěvou, aby se ořechová chuť a aróma mohly dobře „rozležet“. Vlažný pokrm necháme v hrnečcích dobře vychladit (např. v chladničce, přikryté alobalem, aby krém na povrchu nevyschl a nevytvořily se nepěkné trhliny). Před podáváním každý jednotlivý hrneček přikryjeme piškotovou „pokličkou“, jejích hladká strana by měla ležet směrem nahoru. Vše překlopíme na ploché talířky tak, že piškot tvoří podložku vespod a zchladlý kopeček krému je na jeho horní straně.

Těsně před flambováním posypeme polokoule z piškotů a krému zbytkem ořechů a mírně ocukrujeme moučkovým cukrem. Na každou z polokoulí opatrně nalijeme lžíci předehřáté lihoviny a zapálíme.

Doba přípravy: 45 min.

Sledujte náš Facebook