500 g rybízu, 200 g mouky, 3 žloutky, špetka soli, 3/8 litru mléka, 3 bílky, 2 lžíce sádla nebo oleje, 1 lžička másla, 1 sklenička (2 cl) ovocného destilátu nebo likéru, 2 lžíce cukru, 1 lžíce másla

Nejdřív omyjeme rybíz a necháme ho odkapat. Z mouky, žloutků, soli, mléka a tuku pak připravíme palačinkové těsto, do něhož nakonec zapracujeme ušlehaný sníh. V pánvi necháme rozpustit máslo a postupně upečeme 4 menší světlé palačinky, které po obracení posypeme ovocem a mírně opečeme. (Doporučuje se pánev na několik vteřin přikrýt pokličkou.) Hotové rybízové koláče dáme do tepla.

Ve větší flambovací pánvi rozehřejeme lžíci másla, do něhož pak vějířovitě narovnáme palačinky s ovocem. Alkohol přidáme na okraj pánve, dostatečně ho předehřejeme a zapálíme. Cukrujeme až po zhasnutí plamene. Pokud budeme flambovat koláče v menší pánvičce po dvou, musíme pro každou dávku použít vždy po jedné skleničce destilátu nebo likéru.

Doba přípravy: 40 min.

Sledujte náš Facebook