1 mladší slepice, 1 svazek čerstvé polévkové zeleniny, 1,5 litru vody, sůl, několik lžic nakrájeného pórku, žampiónů, růžičkové kapusty, 1 vejce, špetka muškátu, 1 lžíce sekané petrželky, ½ lžíce másla, na osobu 1 krajíček chleba, špetka cukru a soli, 4 lžíce brandy nebo koňaku

Opláchnutou slepici vložíme s polévkovou zeleninou do vařící osolené vody a na mírném plameni necháme vařit. Maso a zeleninu vyjmeme lopatkou a necháme vychladnout. Uvařenou zeleninu rozkrájíme na malé kousky a vrátíme do polévky. Vejce rozšleháme se lžičkou vody a směs nakapeme z míchání do horké polévky, která by již neměla vařit. Pórek, žampióny a růžičkovou kapustu, kterou jsme uvařili odděleně, vhodíme do přikryté teplé polévky. Přidáme petrželku a muškát. Na pánvičce rozpálíme máslo, krajíčky chleba opečeme po obou stranách do zlatohněda a posypeme je několika zrníčky soli a cukru. Lihovinu nalijeme tentokrát na chleby a zahřejeme je. Teprve pak zapalujeme a hořící krajíčky rychle přeneseme do naplněné polévkové mísy.

Doba přípravy: 3 hod.

Pozor, abychom na polévku nekoupili starou slepici! Že je z ní polévka lepší, to je jen pověra. Stará slepice potřebuje několikahodinové vaření, mladá je uvařená za pouhou hodinu. A na polévce je daleko méně mastných ok.

Sledujte náš Facebook