Čerstvé koření, které během léta nespotřebujeme, můžeme nejrůznějším způsobem konzervovat.

1. Sušení
Bylinky se smějí sklízet jen za suchého počasí a pokud možno ne v poledne. Po rychlém opláchnutí je složíme do malých svazků a zavěsíme do vzdušné místnosti nebo je po zbavení stonků sušíme na plechu či papíru. Je třeba často obracet! Nezavěšujeme je na slunce! Po usušení listy jemné stonky rozdrtíme a uskladníme ve vzduchotěsném prostoru.

2. Prosolování
Bylinky po omytí jemně nakrájíme a prosolené vkládáme ve vrstvách do kameninových nádob či do sklenic (1 díl soli, 4 – 5 dílů bylinek). Prosolování je vhodné také pro směsi bylinek.

3. Nakládání do octa
Bylinky po omytí rozmixujeme, pevně napěchujeme do malých sklenic a přilijeme tolik vinného octa, že jeho hladina je v šířce jednoho prstu nad nimi.

4. Nakládání do oleje
Bylinky připravíme jako při nakládání do octa, avšak použijeme jemného stolního oleje.

5. Zmrazení
Listy omyjeme, jemně nasekáme, vložíme do mrazící misky, naplníme ji vodou a necháme zmrznout. Větší množství necháme zmrazit, zabalíme do alobalu a uchováme v mrazícím oddílu chladničky.

Sledujte náš Facebook