1 houska, 750 g mletého masa z bifteku, 2 vejce, ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, špetka sušeného tymiánu, špetka šalvěje, ½ šálku strouhanky, 2 lžíce oleje, 6 plátků eidamského sýra, 1 lžička mleté papriky

Housku namočíme ve vlažné vodě. Maso vložíme do větší misky a přidáme obě celá vejce, sůl, pepř, tymián a šalvěj. Housku dobře vymačkáme, přidáme do sekaného masa a vše zpracujeme na vláčné těsto, které by mělo být o něco tužší než při přípravě normálních karbanátků. Proto přidáváme strouhanku tak dlouho, až z těsta lez vytvarovat asi 6 silnějších plátků mletého masa velikosti dlaně.

Plátky z obou stran dobře potřeme olejem a grilujeme při středním žáru nad dřevěným uhlím nebo v elektrogrilu z obou stran asi 2 minuty. Na každý z těchto karbanátků položíme po plátku sýra, posypeme mletou paprikou a zapékáme tak dlouho, až se sýr začne roztékat. (Při přípravě nad dřevěným uhlím bude sýr tát podstatně pomaleji než na elektrickém grilu.) Přesto by měly zůstat sýrové karbanátky nad dřevěným uhlím alespoň tak dlouho, až sýr změkne alespoň na svém okraji.

Příloha: různé druhy chleba, pikantní hořčicová omáčka.

Doba přípravy: 40 minut.

Ke všem hovězím griládám se hodí jako příloha bylinkové máslo. Připravíme ho tak, že máslo utřeme s nejrůznějšími jemně nasekanými voňavými bylinkami až dohladka. Ze získané směsi vytvoříme malé válečky, které necháme v chladničce ztuhnout ve formičkách z alobalu nebo v jiných vhodných mističkách, např. keramických. Před vlastním podáváním na stůl rozkrájíme tyto válečky na středně silné plátky, a to nejlépe tenkým nožem.

Sledujte náš Facebook