Šafrán

Je to nejdražší koření na světě. Avšak ke kořenění potřebujeme doopravdy jen špetku. Šafrán hraje hlavní roli na jídelním lístku na Blízkém východě a v jižní Evropě. Především patří dohromady rýže a šafrán, jako např. v orientálním pilafu. Pilaf je základem mnoha masitých pokrmů. Pozůstává z rýže podušené na omastku, někdy s masem, někdy bez masa, ale vždy se šafránem. Orientální přísloví praví, že je tolik pilafů na světě, jako je minaretů.

Šafránem se koření: jehněčí a skopové, bujóny, rybí polévky a omáčky.

Šafrán se nikdy nemá dávat přímo do jídla. Je lépe ho nejprve rozpustit v trošce horkého mléka nebo vody a teprve pak přidat do pokrmu.

Související recepty

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.