Normální středoevropská sklenička na pálenku má obsah asi 2 cl. Přibližně tolik potřebujeme na jednu porci, aby plameny maso správně „olizovaly“. Stejné množství však vystačí zpravidla i pro čtyři osoby (viz recepty), když všechny čtyři porce flambujeme dohromady. Aby větší množství alkoholu vyhořelo do správného stupně, s tím však mohou někdy vzniknout i jisté potíže!

Musíme-li přípravu pokrmu provést nadvakrát, např. proto, že máme k dispozici jen menší pánvičku, spotřebujeme samozřejmě dvě skleničky alkoholu – plné po značku.

Nikdy neflambujeme ani čistým alkoholem, ani zředěným na 90 % ba dokonce ani ne na 70 %. Dostali bychom totiž nepřiměřeně silný plamen, který by shořel bez jakéhokoli chuťového efektu. Nepotřebujeme silný, intenzívní plamen, ale spíše menší plaménky, dávající pokrmům jemné aróma, aniž by je spálili dočerna.

Nejvhodnější procento pro flambování je asi 55 – 56 % alkoholu, a to nezávisle na tom, zda flambujeme kambalu nebo broskve.

U neznámých či námi dosud nevyzkoušených lihovin je vhodné předem si ověřit jejich zápalnost. Až získáme s flambováním určité zkušenosti, nebudeme muset ve všech případech používat pouze vysokoprocentní lihoviny. Pro některé pokrmy je daleko vhodnější používat pouze 33 % alkohol, který kupodivu hoří rovněž velmi dobře; důležité je ale jeho mírné předehřátí před použitím.

Láhev vodky vypijeme raději v kruhu přátel při jiné vhodné příležitosti! Použít ji při flambování by bylo zbytečným přepychem: z jejího charakteristického aróma by nezbyla na pokrmech ani stopa. Ani u whisky není situace po chuťové stránce o mnoho lepší. Na druhé straně pro řadu pokrmů se výborně hodí brandy a džin. Koňak se pak hodí skoro vždy, rum velmi často. Vhodný alkohol je uveden v příslušných receptech.

Povoleno je samozřejmě i mírné mixování. Např. třešňový likér můžeme přímo v ohřáté naběračce „vylepšit“ vhodným destilátem, ovšem tak, abychom tímto zásahem nepokazili jeho charakteristické aróma. Tímto malým „podvodem“ stoupne procento alkoholu a plameny lépe hoří. Nejdříve však vyzkoušíme, zda vhodným předehřátím méněprocentních likérů nelze dosáhnout stejných efektů jako se silnějšími destiláty.

Sledujte náš Facebook