200 g mouky, 3 žloutky, asi 3/8 litru mléka, špetka soli, citrónová kůra z ½ citrónu, 3 bílky, 500 g aromatických mírně nakyslých jablek, 1 lžíce rumu, 2 lžíce cukru, tuk na pečení, 2 lžičky másla, 1 sklenička (2 cl) kalvadosu

Nejdříve připravíme z mouky, žloutků, mléka, soli a nastrouhané citrónové kůry hladké palačinkové těsto a necháme je odstát. Jablka jemně oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na ½ cm silné plátky; pokapeme je rumem, posypeme cukrem a občas tuto směs promícháme.

Nyní ušleháme tuhý sníh a zapracujeme jej do těsta, které vyválíme naplocho. V pánvi předehřejeme tuk. Do něj lžící vložíme několik těstových placiček (koláčků) upravených tak, že vždy mezi dvě placičky vložíme plátek jablka. Opatrně z obou stran opečeme. Koláčky by neměly být nikdy tmavší než světle žluté: proto pozor na teplotu oleje! Hotové výrobky přechováváme v teple, ale dosud je necukrujeme. Když máme hotovou celou dávku, dáme koláčky do máslem vytřené čisté pánve a ještě jednou je ohřejeme. Kalvados ohřejeme ve zvláštní nádobě, neboť v pánvi na něj již nezbylo místo. Pak jej nalijeme na moučník, zapálíme a necháme nerušeně dohořet. Teprve pak posypeme palačinky cukrem. (Cukr v prudkém alkoholovém plameni snadno karamelizuje a má pak nepříjemně hořkou chuť.) Pokud nemáme k dispozici kalvados, použijeme jemnější druh rumu.

Doba přípravy: 30 min.

Sledujte náš Facebook