Petrželka

06-08-110

Je to jedna z nejlepších bylinek vhodných pro kuchyňské použití, protože je vhodná ke všem slaným pokrmům – a to i jako ozdoba. Každý ví, jak petržel chutná a jak vypadá. Avšak každý neví, že petrželka s hladkými listy chutná pikantněji než s listy kadeřavými. To je také důvodem, abychom na okně, na balkóně či na zahradě pěstovali hned dva druhy petrželky: hladkou a kadeřavou. Setba: časně zjara.

Ještě také kořenová petržel, u které sklízíme hladké listy a konečně také hlízy, které kromě celeru, lilu a tykve patří k zelenině do polévky.

Správná zem k pěstování petrželky má být poněkud těžká, výživná a mírně vlhká. Petrželka senes plné slunce až polostín. Zem kolem rostliny je třeba častěji kypřit a dobře zalévat. Asi po třech týdnech je možno vidět první výhonek, po dalších čtyřech týdnech je petrželka zralá ke sklizni. Pozor při řezání: srdcovité listy se nesmějí poškodit, proto ořezáváme vždy vnější stvoly. Zahradní petrželka se urodí i druhý rok a ještě později.

Do kořenáče a na balkón se musí petržel vždy znovu vypěstovat. Kvetoucí petrželka nemá žádné aróma.
Nadrobno pokrájenou petrželí posypáváme pokrmy až bezprostředně před podáváním jídla. Je ji však možno dobře uchovávat v ledničce.

Petrželka patří do všech polévek, zelenin, masitých a rybích rožněných pokrmů, do vaječných pokrmů, majonéz a do bramborových pokrmů.

Sledujte náš Facebook