1,5 l hustší hrachové polévky, 3 lžíce kyselé smetany nebo podmáslí, čerstvá petrželka; 1 lžička másla, 1 lžíce cibulek nakrájených na kolečka, 400 g vařeného vepřového kolínka (i uzeného), 1 sklenička žitné (2 cl), kmínky nebo jiné „bílé“ pálenky

Horkou hotovou polévku, do které jsme přidali kyselou smetanu a sekanou petrželku, nalijeme do polévkové mísy a přikryjeme pokličkou. Maso vykostíme a rozkrájíme na kostičky asi 1 – 2 cm. Ve flambovací pánvi rozehřejeme tuk, cibuli podusíme do sklovitého stavu, přisypeme kostičky masa a vše necháme dobře prohřát. Pánvičkou přitom mírně pohybujeme sem a tam. Nakonec shrneme maso ve středu pánve do kopečku a zalijeme je dokonale lihovinou. Když alkohol zteplá, zapálíme jej, nejlépe dřevěnou špejlí. Celou hořící hmotu přeneseme opatrně na polévku. Nemíchat! (Místo vepřových nožiček můžeme použít rovněž dušené kotlety, vařená uzená žebírka nebo mírně prosolené vařené uzené maso.)

Doba přípravy: 40 min.

Sledujte náš Facebook