Hovězí žebra

Hovězí žebra

Ingredience:

Hovězí žebra
Hovězí žebra

4 – 7 kg žeber, vyberte si kus

1/2 hrnku hrubozrnné mořské soli

1/4 hrnku drcených jemných papriček chilli nebo ančovičky

 1/3 hrnku černého pepře

2 lžičky kmínu

 1/4 hrnku mletého česneku

 1/2 hrnku hovězího vývaru

2 lžíce semínek celeru

Detaily receptu:

Většina řezníků vám dodá celý kus žeber, ale někteří vám nabídnou jen menší kusy žeber. Žebra rozdělená na části před grilováním 8 až 10 hodin povařte, pokud jsou v kuse, trvá to 14 až 18 hodin.

Odstraňte ze žeber větší části tlustého.

Smíchejte všechny suché ingredience v mixéru, dokud nejsou opravdu dobře promixované. Pomažte a pořádně zapracujte směs do žeber, zabalte je a nechte odpočinout asi dvě hodiny.

Vajíčko připravte na nepřímé grilování, rozehřejte ho na 120°C. Použijte dřevěné špalíky (dub, ořešák, jabloň a třešeň) pokud máte možnost.

Žebra grilujte, dokud nemají teplotu 70°C a pak snižte teplotu vajíčka na 100°C.

Až bude mít maso teplotu 85° C, začněte zkoušet jemnost masa (vidličkou kousek odloupněte a uvidíte, jak snadno nebo těžce to půjde).

Po vyjmutí žeber je zabalte do alobalu s půl šálkem vývaru a nechte odpočinout asi tři hodiny. Je velmi důležité odkrajovat kousky masa podle směru vláken.

Šťávu si nechte na polévání.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *