Jehněčí na černo

Jehněčí na černo

Jehněčí na černo
Jehněčí na černo

Ingredience: 300 g jehněčích kotlet, slunečnicový olej, sůl, mletý pepř, švestková povidla, sójová omáčka, worcester, černé pivo, plnotučná hořčice, kurkuma, grilovací koření, vodka, mrkev, kedlubny, zelené fazolky, žampiony, petrželka, voda nebo zeleninový vývar – ne z kostky

Postup: Někdo si asi říká, proč na černo. Není to kvůli tomu, že by snad bylo maso spálené, ale suroviny v marinádě budou víceméně tmavé, tak proto. Jehněčí kotlety si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Smícháme si tuto marinádu – slunečnicový olej, sůl, mletý pepř, švestková povidla, sójová omáčka, worcester, černé pivo, plnotučná hořčice, kurkuma, grilovací koření a vodka. V této směsi necháme maso tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty vytáhneme z marinády a vkládáme na rozpálený gril, kde grilujeme zprudka ze všech stran. Hotové si vyndáme na talíře a uděláme si k nim přílohu. Aby se trochu srazila palčivost masa, bude to dušená zelenina. Mrkev a kedlubny oloupeme, z fazolek stáhneme vlákna a odřízneme konce a vše spolu s žampiony omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Mrkev, žampiony a kedlubny nakrájíme na plátky, fazolky na kousky. Na pánvi nebo v hrnci si rozpálíme olej, vhodíme zeleninu a dusíme. Přidáme zelenou petrželku nasekanou najemno a podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a osolíme. Vše spolu dusíme zhruba patnáct minut. Hotovou zeleninu si dáme na talíř k masu a můžeme ještě posypat petrželkou.

Vhodná příloha: zelenina

Související recepty