Plátky á la Portherhouse

8 porcí

2 velké bifteky (á 700 g, 6 cm silné), 1 šálek oleje, 1 šálek červeného vína, 3 lžičky sušené rozmarýny, 2 lžičky nahrubo mletého pepře, 1 stroužek česneku, 1 lžička soli

Bifteky opláchneme studenou vodou a osušíme utěrkou. Olej smícháme s červeným vínem. Rozmarýnu ještě mírně rozdrtíme mezi prsty a přidáme ji spolu s hrubě mletým pepřem do směsi červeného vína a oleje. Oloupaný stroužek česneku špičkou nože rozetřeme a vmícháme jej rovněž do marinády. Maso pak tímto nálevem zalijeme a necháme je pod pokličkou asi 12 hodin v chladničce. (Doporučuje se maso během marinování několikrát obrátit.)

Maso vyjmeme z marinády a necháme mírně odkapat. Maso grilujeme nejdříve nad intenzívním žárem z každé strany asi 2 minuty. Pak dogrilujeme ještě 10 minut z každé strany nad mírnějším žárem na okraji grilu s dřevěným uhlím. Před podáváním nezapomeneme maso ještě osolit.

Příloha: pestrý jarní salát, bílá veka.

Doba přípravy: 12 hod. + 20 min.

Related Posts