Ať už se jedná o maso, ryby či zeleninu – veškeré tyto potraviny lze upravovat velmi šetrným způsobem v hliníkové fólii (alobalu). Poněvadž při tomto způsobu úpravy nedochází k vyluhování šťávy z potraviny, chutnají takto připravené pokrmy výborně. Alobal také zabrání přílišnému zhnědnutí grilovaných pokrmů. Pro ty, kdo nechtějí nebo nemohou – např. z důvodu diety – jíst pečená nebo smažená jídla, těm všem přináší alobal možnost opět si pochutnat na lákavě upravených masitých i zeleninových pokrmech.

Před použitím doporučujeme alobal potřít (peroutkou) jedlým rostlinným olejem (u masa a ryb), při úpravách zeleniny je vhodnější použít několik vloček čerstvého másla (připravených pomocí obyčejného struhadla na zeleninu). Potravinu položíme do středu fólie, jejíž okraje pak spojíme a dvakrát až třikrát přes sebe přeložíme. Všechny čtyři rohy obalu mírně prohneme, a to rovněž směrem nahoru. Dbáme však na to, aby jednotlivé balíčky nebyly příliš pevně zabaleny, neboť každá potravina při zahřívání mírně zvětší svůj objem.

Vlastní přípravu (působení tepla) lze uskutečnit různým způsobem. Maso a ryby je výhodné rozdělit na jednotlivé porce již před zabalením do fólie. Pečeme pak několik alobalových balíčků současně a v tomto obalu i hotový pokrm (jednotlivé porce) podáváme. Do vhodně velikého hrnce či pánve lze umístit i několik balíčků najednou. Do varného hrnce nalijeme vodu asi do výše 5 cm a uvedeme ji do varu. Do vroucí vody pak vložíme jednotlivé balíčky.

Používáme-li pánev, měla by to být pánev ocelová nebo hliníková. Do pánve vkládáme totiž jednotlivé balíčky bez vrstvy jakékoliv kapaliny, a to v tom okamžiku, kdy teplota pánve dosáhne takové výše, že z ní kapky vody mizí prakticky okamžitě, s pouhým krátkým zasyknutím. K přípravě pokrmů v alobalu se dobře hodí i elektrická pečící forma (remoska), elektrická trouba a samozřejmě každý gril. Vždy dbáme na to, aby všechny tyto přístroje byly před vložením balíčku příslušně předehřáty.

Z alobalu lze rychle a snadno zhotovit i vhodné malé formičky pro přípravu malých houstiček, vaječných pokrmů, jemného ragú apod. Pro tyto účely dvakrát nebo třikrát fólii přeložíme a pak z ní vystřihneme několik koleček např. ve velikosti podšálku; na ně pak doprostřed postavíme vhodně velikou láhev a fólii ohneme opatrně do výše podél láhve. Takto vzniklé formičky lze z láhve velmi lehce sejmout. Pak jen ještě důkladně spojíme jednotlivé vrstvy, např. přehnutím jejich horních okrajů tak, aby formičky získaly i určitou vlastní pevnost a trvalejší tvar. Před jejich naplněním příslušnou potravinou je samozřejmě mírně potřeme rostlinným olejem nebo máslem.

Jemné ovoce lze po pečlivém zabalení do alobalu grilovat i na dohořívajícím ohni.

Další výhoda hliníková fólie spočívá v tom, že při jejím po použití odpadají všechny intenzívní vůně, běžné při ostatních způsobech přípravy pokrmů.

Velmi užitečná je hliníková fólie i při skladování různých druhů potravin. Zabaleny do alobalu lze v chladničce přechovávat nejrůznější druhy masa, salámy či sýry, stejně jako ovoce a zeleninu. I zde je značnou výhodou, že se nemísí charakteristické vůně jednotlivých pokrmů a že je ani jednotlivé druhy nepřejímají navzájem.
V teplém počasí pak alobal chrání potraviny ve volné přírodě před hmyzem, prachem a slunečními paprsky.

Načaté sklenice, láhve či konzervy můžeme – chceme-li je skladovat v chladničce – snadno uzavřít vhodně velkým kusem alobalu. Kus hliníkové fólie položíme opatrně na hrdlo láhve a po jejím obvodu přitlačíme směrem dolů. Stejným způsobem můžeme hliníkovou fólii přiložit na nakrojený salám.

Sledujte náš Facebook