Svatební steaky

kategorie // Hovězí maso
06-13-110

1 velký hovězí steak (asi 1 kg těžký a asi 5 cm silný, z dobře odleželého masa), 3 lžíce oleje k potírání masa, sůl
Marináda: ½ šálku rostlinného oleje, ½ šálku vinného octa, ½ šálku červeného vína, špetka pepře a špetka majoránky, 1 lžíce celeru, 1 lžíce cibulek (oboje v octovém nálevu), ½ bobkového listu

Maso vložíme na 24 hodin do marinády. Pak „obří“ steak vyjmeme, necháme odkapat, osušíme a lehce potřeme olejem. Na prudce rozpáleném grilovacím roštu grilujeme asi 25 minut; občas maso na roštu opatrně pootočíme. Zkoušku propečenosti provedeme tak, že maso mírně nakrojíme podél vnitřní kosti.
Důležité u tohoto pokrmu je, že tak velkou porci grilovaného masa je nutné – na rozdíl od plátků a jiných grilád – ponechat po prvotním grilování ještě asi 8 – 10 minut v mírném teple. Teprve pak lze oddělit maso od kosti a porcovat, jinak by nám z hotové grilády mohlo vytéci mnoho šťávy.

Příloha: kořeněnný bramborový salát, černý chléb, celerový salát.

Doba přípravy: 24 hod. + 40 minut. (5-6 porcí)

Aby maso během grilování zbytečně nevyschlo, nedoporučuje se původní potravinu zbavit veškerého jejího vlastního tuku. Lepší je část tuku odstranit až těsně před podáváním a před osolením hotového jídla.

Sledujte náš Facebook