Příprava jídla na výletě nebo na dovolené by neměla být „přehlídkou ztraceného času“, ale příjemnou a organickou součástí života ve volné přírodě. Přenosný rošt či grilovací koš je proto vhodným doplňkem naší kempinkové výbavy. Umožní nám rychle připravit hodnotné pokrmy, které zpestří náš jídelníček.

Pro ty, kteří plánují svou dovolenou, jsme připravili soubor základních zkušeností a připomínek:

  • Příprava pokrmů má být jednoduchá, rychlá, ale jídlo by mělo být vydatné a strava pestrá. I v primitivních podmínkách přípravy pokrmů a stolování zachováme všechna základní pravidla hygieny.
  • Dříve než vyjedeme, doplníme svoji výbavu základními trvanlivými potravinami. Patří k nim těstoviny, rýže, luštěniny, sušené mléko, mouka, sůl, cukr apod. Vše ve vhodných obalech. Pro všechny případy přibalíme i několik konzerv a kus trvanlivého salámu. Potraviny, které se rychle kazí, kupujeme na místě. Potraviny, které nesnášejí vlhkost, musí být pečlivě uložené a uzavřené ve vzdušném obalu. Milovníci grilovaných specialit jistě neopomenou přibalit sadu oblíbených koření a hotových přísad, které nezaberou mnoho místa a jsou pro naši kuchyni nepostradatelné.
  • Při plánování stravy dbáme všech zásad správné výživy. Úkolem pestrosti stravy je zabezpečit bílkoviny, sacharidy (škrobové látky), tuky, vitamíny a minerální látky. Večeře připravená na grilu s přílohou salátu z čerstvé zeleniny bude jistě vítaným zpestřením jídelníčku.
  • Při zakládání ohně dbáme předpisů o zakládání ohně v přírodě. Oheň založíme v bezpečné vzdálenosti od okraje lesa a jiných hořlavin, pokud možno na místě chráněným před větrem. Kolem ohniště vykopeme žlábek, který brání rozšíření ohně na trávu. Oheň rozděláme suchým papírem, jedlovým chvojím nebo březovou kůrou. Zpočátku nepřikládáme příliš dřeva. Nejlépe je použít větší kusy vyschlého zdravého tvrdého dřeva, které hoří dostatečně pomalu. Vlhké dřevo příliš kouří a jeho výhřevnost je podstatně nižší. S grilováním započneme, když se povrch dřevěného uhlí potáhne bílošedou vrstvou popela.
  • Opalování na slunci, koupání a pohyb na čerstvém vzduchu vyžadují zvýšený přísun vitamínů, zejména vitamínu C. Ovoce, syrové saláty a přírodní šťávy by proto měly ve zvýšené míře tvořit součást jídelníčku.
  • Po celou dobu dovolené věnujeme velkou pozornost výběru nápojů. Nejvhodnější jsou tekutiny, které dobře hasí žízeň a současně i vzpružují. Osvědčily se spíše nápoje teplé než chlazené. Ani zmrzlina nám nepomůže potlačit pocit žízně či horka.
  • Změna prostředí vyvolává u většiny rekreantů krizové období, které se zpravidla projeví třetí den dovolené. Toto kritické období snadno překonáme vědomou sebekázní, vydatným odpočinkem a lehkou stravou.

Masové konzervy, které skladujeme delší dobu, mohou být nepoživatelné. Plechovku se zkaženým obsahem poznáme na první pohled, je-li obal vzedmutý směrem ven. Při otvírání uniká plyn nebo plyn s pěnou. Při otevření mají netypickou barvu. Maso je hnědé až černé. Obsah konzervy páchne čpavkem a sirovodíkem.

Sledujte náš Facebook