Vepřová panenka vcelku s houbovým smetanovým přelivem
Vepřová panenka vcelku s houbovým smetanovým přelivem

Ingredience: 800g vepřové panenky, sůl, barevný pepř, špetka olivového oleje

Na přeliv: 1 šalotka, 25g másla, 1 smetana ke šlehání, 1 hrst hub (dle libosti) mletý kmín, sůl, pepř, koriandr

 

Postup: Z vepřové panenky odstraníme povrchové blány a nakrájíme na 4 stejně velké válečky. Válečky panenky ze všech stran důkladně osolíme, opepříme, vložíme do misky, zakápneme olivovým olejem a necháme 4 hodiny marinovat v chladu. Po skončení marinování vložíme na gril pánev, na které rozpustíme máslo a necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Na tu přidáme orestovat najemno nakrájené houby, ochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. Po skončení restování podlijeme trochou vývaru a necháme dusit. Stačí 5 minut. Po zalití vývarem si na gril vložíme také válečky panenky, které za pravidelného otáčení grilujeme 10 minut. Po 5 minutách prováření do omáčky přilijeme smetanu a necháme dalších 5 minut. Při servírování panenku nakrájíme a přelijeme houbovým přelivem.

 

Vhodná příloha: vařené brambory, grilované brambory

PS – zcela odlišný způsob přípravy najdete třeba na webu o zabijačkách , kde dělají panenku nadívanou směsí a následně pak douzují v krbu.  Vzhledem k cěně tohoto druhu masa nám to ale připadá jako docela plýtvání, takovou představu bychom si dovedli představit třeba u vepřového bůčku nebo krkovice. Vepřová panenka je přeci jen taková „svíčková“ … 🙂

Sledujte náš Facebook