12 větších sušených švestek, bez pecek, 1 šálek červeného vína, 4 vepřové řízky (á 180 g), špetka sušené bazalky, špetka nahrubo mletého pepře, ½ šálku vody, 1 lžička jedlého škrobu, ½ šálku smetany, 1 lžička soli, ½ lžičky mleté papriky, špetka pepře, 1 lžíce oleje

Švestky krátce opláchneme a naložíme přes noc do vína.

Do vepřových řízků necháme hned u řezníka naříznout podélnou plochou „kapsu“. Maso krátce omyjeme ve studené vodě a dobře utěrkou osušíme. Stejně dobře necháme odkapat i naložené švestky. Vnitřek řízků potřeme důkladně bazalkou a mletým pepřem, do každé „kapsy“ vsuneme po třech švestkách a otvory uzavřeme párátky.

Víno smísíme s vodou a uvedeme do varu na mírném plameni. Škrob rozmícháme se smetanou, přidáme asi ½ lžičky soli, papriku, pepř a vše uvedeme nakrátko do varu. Vepřové řízky potřeme důkladně z obou stran asi 6 – 7 minut. Maso během grilování několikrát potřeme zbytkem oleje. Řízky před podáváním posolíme zbylou solí a podáváme s připravenou omáčkou.

Příloha: bílá veka, bramborové krokety.

Doba přípravy: 12 hod. + 30 min.

Sledujte náš Facebook