Důležitým doplňkem při podávání grilovaných pokrmů je vhodně a pečlivě zvolený nápoj. První zásadou, platnou ostatně pro celý rozsah výběru potravin, nejen nápojů, je přednost kvality před kvantitou.

Z nealkoholických nápojů jsou nejžádanější alkalické minerální vody bez příchuti. Podáváme je dobře vychlazené v odzátkované láhvi. Hostitel naplní skleničku připravenou na prostřeném stole a host se později podle potřeby již obslouží sám. Slazené minerálky, limonády nebo sodovka jsou vhodným nápojem nejen pro mladistvé, ale můžeme je podávat i k ovocným griládám nebo moučníkům.

Nejobvyklejším nápojem dospělých účastníků při podávání grilovaných pokrmů jsou nejrůznější vína, samozřejmě v přiměřeném množství.

Rozeznáváme vína přírodní červená a bílá, dezertní, vína šumivá a kořeněná. Vína kořeněná nebo dezertní mají větší procento alkoholu než vína přírodní a užívá se jich jen při slavnostních příležitostech, ponejvíce jako aperitivu. Naléváme je do menších skleniček s vysokou stopkou.

Přírodní bílá a červená vína podáváme výhradně v bezbarvých sklenicích se stopkou. Pro bílé víno použijeme menší sklenice do obsahu 1 dl, pro víno červené do 2 dl. Bílé víno podáváme chlazené, červené má mít pokojovou teplotu. Při podávání červeného odzátkuje hostitel láhve před stolovníky přibližně 1 hodinu před jeho použitím. Znalci vína tvrdí, že jen tak vyniknou všechny jeho chuťové i aromatické přednosti.

Víno nikdy nepijeme na lačný žaludek. Naléváme ho až k samému okraji sklenice a doléváme ho až tehdy, když je pohár úplně prázdný. Lehká bílá vína (veltlínské, burgundské, ryzlink, sylvánské) jsou vhodná k studeným předkrmům. Silnější bílá vína jsou vhodná ke grilovaným rybám, lehčím masitým pokrmům, grilované drůbeži a telecímu masu.

Červená vína (Mavrud, Bikavér, Gamza, Dingač) se hodí k výraznějším masitým jídlům, ke zvěřině a ostatním grilovaným masům.

Nasládlá vína (tokajské, Blatenský ryzlink) jsou vhodná k dezertům, moučníkům nebo zmrzlině. Podáváme je v menších pohárech se stopkou.

K sýrům, především ostřejší chuti, se hodí víno červené, slabě natrpklé (Frankovka, Ludmila).

Vhodným nápojem, který můžeme podávat zejména k vydatnějším griládám, je dobře chlazené pivo. Podáváme ho nejčastěji v půllitrových sklenicích nebo vyšších sklenicích bez stopky.

Po skončeném jídle můžeme z nealkoholických nápojů podávat ovocné džusy, ovocné limonády doplněné ovocným kompotem, citrónovou limonádu zdobenou plátkem citrónu nebo čaj. Ve zvláštní nádobce a s kleštičkami podáváme kostičky ledu.

Doporučujeme teploty nápojů

minerálky 8-10°C
pivo světlé 8-10°C
pivo černé 10-12°C
vermut 6-8°C
víno dezertní 10-12°C
víno bílé 9-12°C
víno červené 14-16°C
víno šumivé bílé 4-6°C
víno šumivé červené 8-10°C

Srdečné posezení s přáteli či hosty si mnozí z nás již nedovedou představit bez šálku voňavé kávy. Uzavřeme proto naši kapitolu o vhodných nápojích zmínkou o této oblíbené tekutině.

Ne všude se pije a připravuje káva stejným způsobem. Vždy však platí zásada, že její sedlina nepatří do podávaného šálku. Receptů na přípravu kávy je celá řada. Pohár silně oslazené kávy se šlehačkou nazýváme vídeňskou kávou. Tradiční kapucín je káva s trochou mléka, špetkou kakaa a šlehačkou. Kávová konvice s filtrem nám připraví lahodné moka. Hotovou kávu nalijeme na pomocném stolečku pro každého hosta zvlášť a ihned podáváme. Někdy nalijeme kávu do všech šálků najednou.

Kávu pijeme tak, že podšálek vezmeme do levé ruky a po několika malých doušcích odkládáme se šálkem zpět na stůl.

Sledujte náš Facebook