Ingredience: banány, slunečnicový olej, sůl, med, práškový cukr, vanilkový cukr, mandlový extrakt, meruňkový džem, máta, zakysaná smetana, vlašské ořechy, skořicový cukr, citrón
Postup: Banány mají rádi snad všichni, tudíž je nemůžeme obejít ani u grilování. S tímto oblíbeným tropickým ovocem se nemusí nic dělat, co se týká očisty. Takže je oloupeme a rozkrojíme podélně na poloviny. Připravíme si sladkou směs. Smícháme si med, práškový cukr, vanilkový cukr, mandlový extrakt a meruňkový džem. Tuto směs důkladně rozmícháme a rozkrojené banány si v ní obalíme. Čím více směsi ulpí na banánech, tím lépe. Gril si polijeme slunečnicovým olejem a položíme na něj banány. Grilujeme po všech stranách. Hotové banány vyndáme na talíř a ozdobíme lístky máty. Připravíme si ještě omáčku. Smícháme si zakysanou smetanu, nasekané vlašské ořechy, skořicový cukr, sůl a citrónovou šťávu. Důkladně promícháme a můžeme podávat k banánům. Banány jsou velmi zdravé tropické ovoce. Mnohokrát je vidět u sportovců – tenistů, jak si během přestávky mezi gamy dávají banán, a to už o něčem svědčí. Kromě mnoha vitamínu a zdraví prospěšných složek má i další vynikající vlastnosti – například pomáhá při rozbouřeném nervovém systému, to možná mnoho lidí neví.
Vhodná příloha: omáčky