Bedrník

Na tuto bylinku se již téměř zapomnělo. Pěstovat bedrník nevyžaduje žádný zvláštní náklad, daří se mu také v kořenáči na okně a v balkónovém truhlíku.

Bedrník roste i divoce na okrajích lesů a na suchých loukách. Původně se tato rostlina vyskytovala v severní Evropě, je však také známá v Asii. Bedrník roste do výše asi 20 – 60 cm, ke kořenění však používáme jen zoubkovité listy.

V dubnu se seje nebo se zakoupí sazenice. Je to sice trvalka, avšak pro pěstování jak na okně, tak v zahradě se doporučuje každý rok zakoupit novou sazenici.

Bedrník je vhodný k vařeným a rožněným rybám, do marinád, rybích pokrmů, do salátů, k rajčatům, kedlubnám, do vaječných jídel a ke všem sýrovým pokrmům.

Aróma bedrníku se zvyšuje a zjemňuje několika kapkami citrónové šťávy. Má kořenitou a osvěžující chuť podobající se okurkám.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.