Kyselost a bobkový list patří dohromady. Bobkový list je vhodný do každé marinády k masu a do rybí marinády, do zeleniny nakládané v octě, do sterilovaných okurek, mixed pokles, do červené řepy, sterilovaných fazolí, rajčat apod. Čtvrt bobkového listu patří nezbytně do huspenin. Každá hospodyně ví, že bobkovým listem se koření velké pečeně, ragú, guláše a omáčky ke grilovaným masům. Avšak opatrně: obvykle stačí jeden bobkový list.
Kořenně chutnající bobkové listy pocházejí ze stále zeleného stromu vavřínu, který dosahuje výšky asi 10 m. Čerstvě otrhané mladé lístky se suší ihned po sklizni. Vavřín roste po celém pobřeží Středozemního moře.
Vavřín vyžaduje mnoho hnojiva, výživnou těžkou zem, mnoho vody a slunce, přezimovat musí na vzdušném a chladném místě.