Bobkový list

Kyselost a bobkový list patří dohromady. Bobkový list je vhodný do každé marinády k masu a do rybí marinády, do zeleniny nakládané v octě, do sterilovaných okurek, mixed pokles, do červené řepy, sterilovaných fazolí, rajčat apod. Čtvrt bobkového listu patří nezbytně do huspenin. Každá hospodyně ví, že bobkovým listem se koření velké pečeně, ragú, guláše a omáčky ke grilovaným masům. Avšak opatrně: obvykle stačí jeden bobkový list.

Kořenně chutnající bobkové listy pocházejí ze stále zeleného stromu vavřínu, který dosahuje výšky asi 10 m. Čerstvě otrhané mladé lístky se suší ihned po sklizni. Vavřín roste po celém pobřeží Středozemního moře.

Vavřín vyžaduje mnoho hnojiva, výživnou těžkou zem, mnoho vody a slunce, přezimovat musí na vzdušném a chladném místě.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.