Brutnák – boreč

Roste divoce na zahradách. Má listy porostlé chloupky s krátkými řapíky a nebesky modré hvězdicovité květy, jež od května do září vábí včely. Dosahuje výše 30 – 70 cm.

Má neobyčejně osvěžující chuť, jež připomíná čerstvé okurky. Proto se vyplácí stále zasévat nová semena, aby bylo možno trhat čerstvé listy a špičky výhonků. Brutnáku se daří také v kořenáči na okně a na balkóně. Není vhodný k sušení, protože ztrácí příliš mnoho aróma. Nejlépe se mu daří v kypré, dobře vyhnojené a mírně vlhké půdě, semena se musí dobře přikrýt zemí (klíčí za tmy) a již za týden začínají klíčit. Je to jednoletka a potřebuje volné a slunné místo.

Listy brutnáku chutnají po čerstvých okurkách. Proto je tato bylinka ideálním kořením do okurkového salátu, okurkového ragú s masem do sterilovaných okurek. Patří také do každého salátu, do hlávkového, zeleninového či bramborového a do studených omáček hořčičných, rajských, do remulád, do bylinkových majonéz, do polévek a omáček. Zvláště pikantní příchuť dává telecím i skopovým griládám, všem sekaným masům a rožněným rybám. Je vhodný do nádivek.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.