Česnek

Je to starodávná cibulovitá rostlina. Pochází původně z vnitra Asie a nyní se pěstuje na celém světě. Při dávkování musíme být opatrní, protože česnek má velmi silnou chuť. Proti pachu česneku pomáhá častěji čištění zubů a kloktání, pití teplého mléka, žvýkání žvýkačky nebo kousání kávových zrnek.

Léčivý účinek česneku je znám již celá tisíciletí. Čistí krev a rozšiřuje cévy, obsahuje vitamín A, B a C.

Rostlinu můžeme pěstovat na zahradě. Vložíme stroužek do dobře pohnojené těžké půdy. Česnek vyžaduje hodně slunce, nesnáší stálou vlhkost.

Česnek není vhodný pro choulostivé lidi, avšak pro všechny, kteří rádi a dobře vaří. Česnek bezpodmínečně patří ke skopovému, jehněčímu, ke všem tučným pečením, zvěřině, grilovaným rybám, do téměř všech maďarských, jugoslávských, řeckých, italských a španělských pokrmů. Patří do polévek a omáček a také do nejjemnější, tj. francouzské kuchyně.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.