Muškátový oříšek koření svou sladkou pálivou hořkostí tolik pokrmů s rozličnou chutí, že musíme sestavit celý seznam, abychom na nic nezapomněli:
1. Nápoje: aromatizujeme koktaily, jež podáváme před jídlem, rajčatovou a zeleninovou šťávu, mléčné nápoje, horkou citrónovou šťávu, svařené víno i punč a dokonce kakao.
2. Slané pokrmy: aromatizuje květák, růžičkovou kapustu, pórek, špenát, knedlíčky do polévky, bramborové knedlíky a kaši, máslové a jiné bílé omáčky, masové vývary, slané rýžové pokrmy, pokrmy ze sekaného masa a rajčatovou omáčku, zeleninové polévky, všechny pokrmy z mletého masa, telecí maso, jemné ryby, paštiky a grilovaná drůbeží masa.
3. Sladké pokrmy: špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, lívanců, jablkového závinu, čajového pečiva, ovocných dortů, zmrzliny, šlehačky a hruškového kompotu.