Pepř

Chutná nejenom peprně, avšak pomáhá také lehce trávit těžká jídla. Co všechno můžeme pepřem okořenit, je všeobecně známo.

Rostlina je popínavý keř, který potřebuje tyč nebo strom, po kterém může růst do výše. Dosahuje délky asi 6 m; třetím rokem je plodný a dožívá se stáří 30 let. Sklízí se dvakrát do roka. Červenohnědé plody visí v jakýchsi hroznech.

Černý i bílý pepř pocházejí z jedné rodiny; černý pepř z nezralých zelených plodů, které se po otrhání suší a jsou z nich kulatá černohnědá zrnka pepře. Protože touto metodou také zasychá dužina, je černý pepř ostřejší. Bílý pepř pochází ze zralých červených plodů, které se po sklizni polévají vodou a zbavují dužniny. Bílý pepř je jemnější, avšak také aromatičtější než černý.

Celá zrnka používáme k vaření ryb, k nakládání masa a zvěřiny, okurek a zeleniny vůbec.
Zrnka pepře dáme do mlýnku na pepř a meleme přímo u stolu na hotové pokrmy. Je vhodný na rožněné ryby, grilované hovězí i vepřové maso a drůbež.

Prášek se musí uchovávat studený, suchý a na zvláštním místě, kde by neztrácel aróma.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.