Portulák

Portulák má svěží lehce slanou chuť. Při vaření ztrácí rychle své aróma, proto by se měly nadrobno pokrájené listy přidávat jen syrové do různých salátů, bylinkových polévek a omáček. Je vhodný do okurkových a rajčatových pokrmů. Chuť brambor a portuláku se nesnáší. Dříve se požíval jako náhrada za kapary.

Portulák pochází z Asie a je mnohá staletí známý jako kuchyňská a léčivá rostlina. V dubnu a květnu je možno zakoupit sazenici a zasadit ji do kořenáče, do truhlíku na balkóně nebo na zahradě. Kdo má rád chuť portuláku, měl by si rostlinu vypěstovat ze semene.

Portulák vyžaduje mnoho tepla a slunce, protože se vysazuje až v květnu, když je po pozdních mrazech. Semeno se jen lehce vtlačí do půdy. Nejlepší zem je kyprá, lehce písčitá, dobrá zahradní prsť. Již po třech týdnech můžeme sklízet první portulák. Až do květu je možno 15 – 30 cm vysokou rostlinu ořezávat; když rostlina kvete, chutnají listy ostře a jsou tvrdé. To znamená, že vždy po třech až čtyřech týdnech musíme znovu zasévat. Kromě toho je portulák velice krásná rostlina s bílými až tmavě červenými kvítky.

Portulák je velice bohatý na vitamíny.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.