Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků. Jedině malé, mladé listy chutnají šťavnatě a příjemně nakysle; staré listy jsou příliš kyselé. Listy šťovíku se používají jen čerstvé, sušené ztrácejí aróma.

Listy šťovíku se krájejí nadrobno a přidávají do bylinkové polévky. Zjemňují hlávkový salát, zeleninové polévky a omáčky, špenát a bílé polévky. Může se připravit také jako špenát, ale je třeba ho nejprve spařit vařící vodou.

Šťovík je velmi zdravý; obsahuje mnoho železa a vitamín C. Povzbuzuje chuť k jídlu.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šalvěj

Již samo jméno zní jako balzám. Proto není divu, že se šalvěj pěstuje také jako léčebná bylina. Nejdůležitější kuchyňské pravidlo