Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě tak oblíbeným kořením do uzenin, k vepřové, hovězí, telecí a skopové griláž, do paštik, k houbám, do zeleninových polévek, k novým bramborům, do tvarohu, ke zvěřině a drůbeži. Špetka patří k rybě na grilu, do omelet, do sýrových pokrmů, drůbežích ragú, k játrům a do telecího. Oživuje všechny bylinkové omáčky a polévky, játrové knedlíčky, šťávy k pečením, bramborový salát a čočkové, fazolové a hrachové polévky.

Tymián a saturejka společně koření mnoho pokrmů jemnou peprnou ostrostí. Do salátové mísy a k jemným zeleninám se tymián nehodí, protože potlačuje ostatní aróma.

Tymián roste do výše 20 – 40 cm. V kořenáči na okně se mu daří jen tehdy, jestliže je na velmi světlém, slunném a vzdušném místě. Lépe se mu daří na balkóně v truhlíku nebo na verandě a přirozeně na zahradě. Má určité nároky na zahradní půdu. Potřebuje teplé a slunné místo, chráněné proti větru. Zde se vyvine v malý keř, z kterého můžeme jednotlivé klásky již od jara do podzimu odřezávat. Doba květu je asi od května do července. Klásky se odřezávají ve výši ruky nad zemí, svazují se a suší ve stínu. Koncem srpna až začátkem září můžeme ještě jednou sklízet. Tymián můžeme pěstovat na zahradě 3 – 4 roky, pak si musíme pořídit novou sazenici, protože stará nať zdřevnatí a ztrácí aróma. Do kořenáče a na balkón si můžeme vybrat také jednoletou odrůdu tymiánu, která je aromatičtější a rychleji vzroste. V kořenáči můžeme vysazovat již koncem února, na balkóně nebo na zahradě vysazujeme v dubnu. Semeno jen lehce pokryjeme zemí. Uprostřed května odstraníme slabé rostlinky, aby se ty silnější mohly rozvíjet.

Zahradní tymián je vhodný svými růžově zbarvenými kvítky jako ozdoba. Jinak se pěstuje ještě dnes v mnohých zemích jako léčebná rostlina.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.

Šalvěj

Již samo jméno zní jako balzám. Proto není divu, že se šalvěj pěstuje také jako léčebná bylina. Nejdůležitější kuchyňské pravidlo