Kuře na roštu s omáčkou

1 kuře, sůl, 50 g slaniny, mletý pepř, 1 lžíce másla.
Omáčka: 2 lžíce nakrájené cibule, 30 g slaniny, 2 lžíce másla, špetka hladké mouky, 4 lžíce žampiónů, ½ litru sladké smetany, šťáva z ½ citrónu, sůl.

Půl očištěného kuřete rozdělíme na dvě porce, zbavíme žeberních kostiček, nasekneme v kloubech a případně v páteřní kosti. Tlakem prstů promneme jednotlivé masité partie. Slaninu nakrájíme na tenké nudle a pomocí špikovačky prošpikujeme obě porce slaninou. Lehce opepříme a potřeme máslem; necháme odležet.

Připravíme si drobně nakrájenou slaninu a cibulku. Nakrájenou slaninu vložíme na misku a po jejím rozpuštění na ní dorůžova osmahneme drobně nakrájenou cibulku a zalijeme smetanou. Žampióny nakrájíme na slabé plátky a vložíme do vzniklé omáčky, zakapeme šťávou z půl citrónu a nakonec přidáme kousek syrového másla lehce promnutého v hladké mouce. Vzniklou krémovou omáčku vložíme v misce do grilu.

Na grilovací rošt položíme porce kuřete a grilujeme asi 6 minut. Pak je obrátíme a dopékáme opět asi 6 minut. Při grilování potíráme kuře máslem, které nám pak s rozpálenou slaninou odkapává do misky včetně šťávy z kuřete. Hotové porce klademe na nahřáté talíře a přeléváme krémovou omáčkou.

Příloha: vařená rýže.

Doba přípravy: 40 minut.

Related Posts