Ingredience: 300 g kuřecího masa, slunečnicový olej, sůl, citrón, černý kořen, ocet, máslo, vejce, mléko, petrželka, tvrdý sýr
Postup: Špíz je dost tradiční druh grilování, ale aby bylo na špejli kuřecí maso a ještě k tomu plátkové, to se tak často nevidí, ale dnes to zkusíme tímto způsobem. Maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme si velmi jemnou marinádu – slunečnicový olej, sůl, citrónová šťáva a kůra. Maso v ní necháme tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty ho z marinády vyndáme a pokusíme se napíchnout na špejli, ale tak, aby zůstalo maso jako plátek. Vkládáme na rozpálený gril, kde grilujeme zprudka z každé strany. Hotové si vyndáme na talíř a ozdobíme ledovým salátem. A půjdeme na černý kořen, který si nachystáme jako přílohu. Je to zdraví prospěšná věc, ale lidé u nás ho téměř vůbec nedělají. Černý kořen si oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Povaříme ho v osolené a octové vodě. Posléze ho scedíme a nakrájíme na kolečka. Vložíme do pekáčku vymaštěného máslem. Dáme do středně vyhřáté trouby zapéct. Rozšleháme vejce s mlékem, najemno nasekanou petrželkou a strouhaným tvrdým sýrem. Tuto směs nalijeme po prvních deseti minutách zapékání. Nyní už jen dopečeme. Kdo by tam tvrdý sýr nechtěl, tak ho prostě nedá.
Vhodná příloha: pečivo, černý kořen