Řeřicha potoční

Této řeřichy si vážili již i Římané, od 14. století se pěstuje ve Francii. Roste divoce u rybníků, potoků a pramenů. Kdo ji chce pěstovat, musí mít na zahradě potok anebo vodní nádrž, jejíž okraje je možno osázet a jež jsou z písčitého bahna.

Je možno ji sklízet od října až do května. Masité listy chutnají ostře jako ředkvička a jsou velmi osvěžující.

Ve Francii se jí řeřicha jako salát, vždy s citrónem, a jako syrová zelenina se přidává k pečením, steakům, griládám a řízkům. Nadrobno nakrájená výborně chutná v míchaných salátech, v jarních polévkách a vmíchaná do másla se podává ke studeným pečením a nářezům. Zvláštní lahůdkou je drobně nasekaná řeřicha s tvarohem, cibulkou, pepřem a solí.

Související recepty

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.