Řeřicha

Tak lehce jako řeřicha, která pochází z Blízkého východu, se žádné jiné koření nedá pěstovat. Semena se jednoduše vysadí do bedýnky, hrnečku, na talíř, do balkónových truhlíků, nebo na zahradě. Nejlepší je výživná, písčitá půda, která musí být stále dosti vlhká. Semena se vysypou na zem a jen lehce do ní zatlačí. Spodní vrstva potřebuje tloušťku jen 2 – 3 cm. Řeřiše se daří také v tmavé kuchyni, dokonce i pouze na vlhkém pijáku. Musí se však chránit před silným sluncem.

Již po několika dnech vyroste řeřicha v hustý zelený polštář. Odstřihujeme ji nůžkami těsně nad zemí. Můžeme ji sázet a sklízet od února až do podzimu.

Má velmi osvěžující ostrou chuť. Nejlépe chutná na chlebu s máslem. Patří do všech zeleninových salátů, omáček, polévek, k předkrmům, na pečené brambory, do rybích salátů, vaječný jídel a zvláště k různým pečeným rybám.

Řeřicha je bohatá na vitamín A a C.

Související recepty

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.