Rozchodník

Kdo ještě pamatuje na rozchodník? Tato masitá, vždy zelená bylina se již jen zřídka vyskytuje v zahradách. Roste divoce na slunných, suchých místech v písčité půdě. Bylina leží ploše na zemi, rozvětvené výhonky, které rychle zapouštějí kořeny, vypadají, jako když lezou po zemi. Má krátké, špičaté a velmi masité listy. V době květu – od června do srpna – rostou výhonky až do výše 30 cm. Rozchodník má malé, hvězdicovité, žluté kvítky.

Listy a špičky mladých výhonků používáme v kuchyni. Můžeme sklízet celý rok, avšak nikdy nesmíme použít kvetoucí špičky výhonků. Rozchodník se nedá sušit.

Rozchodník chutná příjemně kysele. Nejlepší chuť má tato bylina s máslem, kupř. k bramborovým jídlům a bylinkovým omáčkám. Je to vysloveně koření pro syrové pokrmy: spolu s pažitkou a řeřichou je chuťovým přínosem všech syrových pokrmů a zeleninových salátů. Ke kořenění salátu používáme rozmačkané listy. V malém množství patří rozchodník také do pokrmů z hovězího masa a do zelených bylinkových a zeleninových polévek.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.