Správné kořenění není jen velké umění, nýbrž také otázka správného citu ve špičce prstů. Tak jako kořenění i solení musí mít správnou míru, aby se neztratila jemná chuť grilovaného pokrmu. Při používání koření platí všeobecně:
- používat tak čerstvé koření, jak je to jen možné;
- krátce před použitím je nutno koření nakrájet nadrobno, umlít či rozetřít mezi prsty;
- každé koření použijeme úsporně a nikdy příliš mnoho koření najednou;
- koření přidáváme vždy na konci grilování (výjimku tvoří bylinkové omáčky, okořeněný olej k potření);
- čerstvé bylinky je možno používat v menším množství než sušené, neboť mají troj- až čtyřnásobný účinek.
omáčky | saláty | ryby | maso | drůbež | |
---|---|---|---|---|---|
bazalka | rajčatová | rajčatový | telecí | kuře | |
bylinková | okurkový | jehněčí | |||
vepřové | |||||
černobýl | bylinková | okurkový | úhoř | husa | |
míchaný | kapr | kachna | |||
saturejka | bylinková | fazolový | grilované | nádivky | |
majonéza | okurkový | ||||
hnědé omáčky | hlávkový | ||||
kerblík | okurkový | ||||
míchaný | |||||
hlávkový | |||||
pepř | světlé omáčky | krabí | pečené | vepřové | grilovaná |
kayenský | rajčatový | grilované | hovězí | ||
rýžový | steaky | ||||
chilli | mořské | mleté | |||
grilované | |||||
pečené | |||||
kopr | koprová | hlávkový | grilované | telecí | |
zeleninová | okurkový | sleď | jehněčí | ||
rajčatový | raci | ||||
bramborový | |||||
estragon | béarnaise | okurkový | krabi | telecí | kuře |
holandská | chřestový | tuňák | jehněčí | kachna | |
bramborový | skopové | husa | |||
celerový | játra | ||||
hlávkový | |||||
zázvor | bylinková | pečené | telecí | drůbež | |
sýrová | grilované | vepřové | |||
mleté | |||||
brutnák | bylinková | bramborový | grilované | telecí | kuře |
rajčatový | pečené | skopové | |||
hlávkový | |||||
česnek | česneková | rybí | grilované | vepřové | kuře |
rajčatový | skopové | ||||
bylinkový | jehněčí | ||||
hlávkový | šašlík | ||||
míchaný | |||||
kmín | červená | tuňák | vepřové | husa | |
řepa | raci | jehněčí | |||
zelný | |||||
sýrový | |||||
levandule | bylinková | grilované | skopové | ||
jehněčí | |||||
libeček | světlé | hlávkový | grilované | jehněčí | |
bešamel | míchaný | pečené | hovězí | ||
hnědé omáčky | |||||
majoránka | bramborový | krátce před koncem grilování | |||
hráškový | nasypat na rozžhavené uhlí | ||||
drůbeží | |||||
křen | křenová | hlávkový | kapři | vuřty | |
(nevařit) | rajčatová | rajčatový | pstruzi | ||
dobromysl | rajčatová | rajčatový | vepřové | ||
bylinková | hlávkový | telecí | |||
míchaný | nádivky | ||||
paprika | papriková | rýžový | grilované | hovězí | grilovaná |
(nemíchat do | bramborový | pečené | telecí | pečená | |
rozpáleného | rajčatový | vepřové | |||
tuku) | bifteky | ||||
ledvinky | |||||
petrželka | bylinková | všechny | grilované | vepřové | kuře |
petrželková | slané | pečené | hovězí | ||
telecí | |||||
skopové | |||||
sekané | |||||
vnitřnosti | |||||
pepř černý | omáčky z | hlávkový | pepřený | kuře | |
pečeně | zeleninový | biftek | kachna | ||
husa | |||||
krocan | |||||
pepř bílý | remulády | všechny | grilované | vepřové | drůbež |
sýrové | slané | hovězí | |||
bílé | telecí | ||||
skopové | |||||
sekaná | |||||
máta (peprná) | ovocný | telecí | |||
(opatrně | zeleninový | skopové | |||
odměřovat) | okurkový | jahněčí | |||
rozmarýn | rajčatová | rajčatový | grilované | vepřové | |
(čerstvý) | bylinková | sýrový | pečené | hovězí | |
krabí | marinované | telecí | |||
italský | skopové | ||||
šalvěj | celerový | grilované | nádivky | ||
bramborový | pečené | ||||
vaječný | sekaná | ||||
zeleninový | |||||
tymián | bylinková | rajčatový | pečené | hovězí | kuře |
rajčatová | bramborový | grilované | telecí | krocan | |
fazolový | raci | vepřové | nádivky | ||
červená řepa | mušle | skopové | |||
jehněčí | |||||
sekaná |