Bazalka přišla do Evropy asi ve XII. století z tropických oblastí Asie a Afriky. Má 20 až 40 cm vysoké stonky a podélně oválné listy, které se mohou používat čerstvé i sušené.
Chutná ostře, je aromatická a zvláště letním zeleninám dodává výbornou příchuť. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
Prakticky se používá do všech zeleninových pokrmů, salátů, polévek a omáček z rajčat, do špenátu, fazolí, okurkových salátů, kysaného zelí a luštěnin. Bazalka patří do sterilovaných okurek, zeleniny a dýní. Jemně nakrájené bazalkové listy zlepšují chuť grilovaných vepřových kotlet, telecího masa, grilovaných kuřat, játrových knedlíčků a rožněných klobás. Je vhodná do všech bílých omáček a polévek, do míchaných salátů a v nepatrném množství se hodí k vařeným rybám. Přidává se do bylinkového tvarohu, omáčky a másla a do omelet. Zvláště italská kuchyně je bez bazalky nepředstavitelná.
Je možno ji pěstovat všude, na zahradě, v balkónových truhlících a dokonce i v kořenáči na okně. Je to jednoletá rostlina, která se vysévá každý rok v březnu až dubnu a potřebuje kyprou, jílovitou půdu a hodně slunce. Sklidit se musí krátce před plným květem – asi od července do září – protože později má vysoký obsah éterických olejů.