Routa

Routa je prastará léčivá bylina.

Pro naše účely postačí jedna rostlina. Na zahradě vyžaduje místo chráněné před větrem, mnoho slunce a kyprou vápenitou půdu. Protože není jednoduché vypěstovat ze země silnou a zdravou rostlinu, je nejlépe si obstarat od zahradníka sazenice. Začátkem května můžeme nejjemnější listy otrhat a sušit je ve stínu. Routa má hořce aromatickou chuť.

Kořeníme úsporně, protože aróma je silné. Celé listy přidáváme k nakládání okurek a rajčat. Zjemňuje chuť nádivek, zelených zelenin, míchaných salátů. Dává zvláštní příchuť všem sýrovým pokrmům a pokrmům ze skopového masa. Je možno ji přidávat také v malých dávkách do bylinkových omáček a polévek, do houbových a vaječných jídel. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši. Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce.

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.