Yzop

Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši.

Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce. Ke kořenění bereme mladé a jemně nakrájené listy.
Je to prastarý léčebný prostředek. Používá se také v dietní kuchyni. Pro vegetariánskou kuchyni, plněná vejce a salámy je nepostradatelný. Aromatizuje všechny druhy salátů, včetně masového. Je vhodný k vepřové griláž, hovězím závitkům a do silných polévek, jako kupř. fazolové nebo bramborové.

Yzop potřebuje hodně místa. Nejlépe je mu na zahradě nebo na balkóně. Ve velkém kořenáči se může pěstovat i na okně. Vysévá se v dubnu, semena se lehce pokryjí zemí. Je to nenáročná bylina: potřebuje jen vápenitou, lehkou zem a slunné místo. Jakmile se objeví první mladé lístky yzopu, je možno je sklízet. Při sušení ztrácí mnoho ze svého aróma, proto je třeba používat jen mladé a čerstvé listy. Yzop roste až do výše 1 m. Malé modrofialové kvítky jsou tak hezké, že yzop se vyplatí pěstovat i jako ozdobnou květinu.

Related Posts

Zázvor

Zázvor je také tropická rostlina, kterou můžeme přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Jeho použití v kuchyni je mnohostranné: je nepostradatelný

Tymián

Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě

Šťovík

Šťovík a jeho červeně kvetoucí latu je možno vidět na jaře na vlhkých loukách, polních cestách a na březích potoků.

Šalvěj

Již samo jméno zní jako balzám. Proto není divu, že se šalvěj pěstuje také jako léčebná bylina. Nejdůležitější kuchyňské pravidlo