Yzop, který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, k nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši.
Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce. Ke kořenění bereme mladé a jemně nakrájené listy.
Je to prastarý léčebný prostředek. Používá se také v dietní kuchyni. Pro vegetariánskou kuchyni, plněná vejce a salámy je nepostradatelný. Aromatizuje všechny druhy salátů, včetně masového. Je vhodný k vepřové griláž, hovězím závitkům a do silných polévek, jako kupř. fazolové nebo bramborové.
Yzop potřebuje hodně místa. Nejlépe je mu na zahradě nebo na balkóně. Ve velkém kořenáči se může pěstovat i na okně. Vysévá se v dubnu, semena se lehce pokryjí zemí. Je to nenáročná bylina: potřebuje jen vápenitou, lehkou zem a slunné místo. Jakmile se objeví první mladé lístky yzopu, je možno je sklízet. Při sušení ztrácí mnoho ze svého aróma, proto je třeba používat jen mladé a čerstvé listy. Yzop roste až do výše 1 m. Malé modrofialové kvítky jsou tak hezké, že yzop se vyplatí pěstovat i jako ozdobnou květinu.