Ingredience: 300 g krocaních filet, slunečnicový olej, sůl, plnotučná hořčice, med, kuličky černého pepře, kuličky barevného pepře, hlávkový salát, máslo, mléko, tvrdý nebo tavený sýr, mletý pepř, petrželka
Postup: Krůta jako drůbež spadá do tzv. bílého masa, čili je dosti prospěšná lidskému organismu. Maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme si marinádu. Smícháme slunečnicový olej, sůl, plnotučnou hořčici, med, kuličky černého pepře a pár kuliček barevného pepře. V této směsi necháme krůtí filátka přes noc. Další den si rozpálíme gril, filátka vytažené z marinády na něj vkládáme a grilujeme zprudka z obou stran. Hotové si dáme na talíř, ozdobíme listy hlávkového salátu a připravíme si snadnou přílohu. Na pánev si dáme rozehřát máslo. Za stálého míchání zvolna přilijeme mléko a necháme jen velmi krátce přejít varem. Přidáme nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr, anebo rozmělněný tavený sýr, to už si každý vybere, co se mu líbí. Za stálého míchání zvolna vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Osolíme, opepříme a vmícháme najemno nasekanou petrželku. Ještě znovu promícháme a můžeme podávat k masu. Kdo nemusí sýry v omáčce, dá se to obměnit, například zeleninou, takovou tou klasickou – mrkev, petržel, cuketa nebo různými sterilovanými formami – kukuřice, okurky a tak dále.
Vhodná příloha: omáčky, saláty