Ingredience: 600g kuřecích prsou, 2 jablka Golden, 8 lístků bazalky, olivový olej, sůl, pepř
Na omáčku: 500ml zeleninového vývaru, 50g másla, 40g hladké mouky, 2 citrony, 1 lžíce vinného octa, bílý pepř, mořská sůl, (při potřebě smetena)
Postup: Kuřecí maso si nakrájíme na kostky o velikosti 3×3 cm a vložíme do misky. Jablka řádně omyjeme a pouze odstraníme jádřinec. I se slupkou je nakrájíme na kousky přibližně o velikosti masa. Vložíme do společné misky, kde osolíme, opepříme, přidáme nasekanou bazalku, zakápneme olivovým olejem, promícháme a necháme 1 hodinu uležet v chladu. Na gril si mezitím dáme kastrůlek a necháme v něm rozpustit máslo. To zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme světlou jíšku. Do jíšky přidáme nastrouhanou kůru ze dvou citrónů a zalijeme čistým vývarem. Omáčku dochutíme citrónovou šťávou, bílým pepřem a mořskou solí. Přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Při dosáhnutí bodu varu můžeme na gril vložit i špízy, které vytvoříme postupným napichováním kuřecího masa a jablka na grilovací jehly. Špízy grilujeme 7 minut a stejnou dobu necháme provářet omáčku. Pokud by citrónová chuť v omáčce byla příliš výrazná, je možné jí zmírnit přidáním smetany. Servírujeme špízy přelévané omáčkou.
Vhodná příloha: zeleninový salát