Ingredience: 300 g jehněčího masa, slunečnicový olej, sůl, petrželka, provensálské koření, citrón, kedlubny, mrkev, cibule, česnek, máslo, mletý pepř, tvrdý sýr, zakysaná smetana, mléko,
Postup: Jehněčí maso bude klasicky v marinádě, avšak doplněné zajímavou, či spíše docela netradiční přílohou. Takže maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si tuto marinádu – slunečnicový olej, sůl, najemno nasekaná petrželka, provensálské koření, citrónová šťáva a kůra. V této směsi necháme jehněčí maso tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty vytažené dáváme na rozpálený gril, kde grilujeme zprudka ze všech stran. Hotové si vyndáme na talíř a půjdeme na zapékané kedlubny. Kedlubny, mrkev a cibuli si oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Cibuli s česnekem si nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Kedlubny s mrkví nakrájíme na plátky a necháme povařit dvě minuty v osolené vodě. Zeleninu spolu s cibulí a česnekem vložíme do pekáče vymaštěného máslem. Osolíme, opepříme a přidáme provensálské koření. Zalijeme zakysanou smetanou rozmíchanou s mlékem, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a poklademe plátky másla. Zapékáme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia. Pečeme zhruba třicet pět minut a podáváme k masu.
Vhodná příloha: zelenina