Ingredience: 300 g rýže, asijský olej nebo sezamový olej, sůl, kokosové mléko, kokos, ananas, zázvorový džem, banánové listy, oříšky kemiri, hnědý cukr, sójové mléko, mango, mandle
Postup: A znovu je tu Asie. Tento recept se v našich končinách vůbec nedělá, ale proč to nezkusit. Kdo má rád sladké a rýži, tak si přijde na své. Bude to mírně zmodifikované na české poměry. Rýži si propláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Uvaříme si ji klasicky ve vroucí osolené vodě. Platí pravidlo – na jedno kilo rýže litr a půl vody. Takže uvařenou rýži si dáme do misky a jelikož bude lepkavá, tak si ji smícháme s kokosovým mlékem, strouhaným kokosem, ananasovou šťávou a zázvorovým džemem. Důkladně promícháme a necháme odstát dvě hodiny v lednici. Po dvou hodinách si rýži vytáhneme z lednice a nachystáme si banánové listy, které omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Ryži položíme na banánové listy a pokusíme se ji zabalit. Banánové listy potřeme asijským olejem, případně sezamovým olejem. Vkládáme na rozpálený gril, kde grilujeme chvíli zprudka. Hotové si vyndáme na talíře a připravíme si mléčný kokosový krém. Do misky si dáme strouhaný kokos, namleté oříšky kemiri, hnědý cukr, sójové mléko, namleté mango a namleté mandle. Důkladně to všechno promícháme a podáváme k rýži.
Vhodná příloha: krémy