Ingredience: 300 g rýže, vejce, slunečnicový olej, voda, sójová omáčka, kukuřičný škrob, rýžové víno, cukr, bambusové výhonky, zeleninová směs, cibule, česnek, pasta Sambal Oelek, koriandr, kurkuma, krevetová pasta, kokos, čerstvá petrželka
Postup: Tenhle recept pochází z Asie, z oblasti Thajska. Tam je vcelku normální připravovat rýži na všechny způsoby tepelných úprav, čili i na grilování. Takže začneme. Ryži si propláchneme pod tekoucí vodou a měli bychom si ji i uvařit, protože pro následné grilování je to lepší. Platí pravidlo na kilo rýže litr a půl vody. Když je uvařená, scedíme, opět propláchneme pod tekoucí vodou a dáme si ji do misky. Smícháme s vejcem a solí. Směs necháme odležet hodinu v lednici. Po hodině z ní tvoříme placičky. Ty si na tři hodiny naložíme do této marinády – sójová omáčka, kukuřičný škrob, rýžové víno, cukr a bambusové výhonky. Po uplynutí tří hodin vyndáme z marinády, potřeme slunečnicovým olejem a vkládáme na rozpálený gril, kde grilujeme zlehka. Hotové placičky si vyndáme na talíře a ještě si nachystáme přílohu. Zeleninovou směs uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibuli a česnek si oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nasekáme najemno. V pánvi si rozpálíme olej, dáme na něj cibuli a česnek, přidáme pastu Sambal Oelek a mícháme. V hmoždíři si rozmělníme koriandr, kurkumu, krevetovou pastu a strouhaný kokos. Tuto směs vsypeme na pánev k zelenině. Podlijeme vodou a dusíme zhruba pět minut. Před podáváním můžeme ještě zasypat najemno nasekanou petrželkou.
Vhodná příloha: zelenina