1 houska, ½ cibule, 4 červené papriky, 350 g míchaného mletého masa, ½ lžíce soli, špetka pepře, 8 plátků prorostlé slaniny, ½ lžičky mleté papriky.
Housku namočíme v mírně teplé vodě. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na malé kostičky. Papriky rozpůlíme a pečlivě očistíme a omyjeme. Namočenou housku dobře vymačkáme a spolu s nasekanou cibulí je přidáme do mletého masa. Mleté maso osolíme, opepříme a vyformujeme na 8 válečků dlouhých asi jako prst. Každý z válečků vložíme do jedné poloviny papriky. Plátky slaniny posypeme mletou paprikou, každou polovinu papriky ovineme jedním plátkem slaniny a vše zpevníme pomocí kovových jehel nebo ovážeme silnější nití. Paprikové závitky grilujeme v mírném teple grilu s dřevěným uhlím nebo na grilu elektrickém, popř. v grilovací pánvi, a to ze všech stran po dobu asi 15 minut. Závitky během grilování několikrát obrátíme.
Doba přípravy: 30 min.
Ke grilování jsou vhodné téměř všechny druhy jedlých hub. Nejoblíbenější jsou rožněné kloboučky. Zbytek hub použijeme do omáčky nebo polévky. Vyhlášenou pochoutkou jsou grilované hřiby, bedly jedlé a žampióny.