Studené úzení na grilu

Jak se udí na grilu

Klasické uzení za tepla zná asi každý. Ale zkoušeli jste už udit jen za pomoci studeného kouře? Ještě nedávno jsem na tom byl podobně jako většina z vás, takže jsem uzení za studena neviděla ani z rychlíku. Dneska už jsem trochu zkušenější a tak se rád o své zážitky s generátorem studeného kouře (na klasické uzení za studena nemám prostě čas) podělím i s vámi.

 

Studené uzení na grilu Weber

S generátorem to jde rychleji než obvykle

Jedním z hlavních efektů uzení za studena je konzervace potravin a celá procedura trvá obvykle 3 až 7 dní. Což není zrovna doba přijatelná pro zahradní grilování. Ovšem s generátorem uzeného kouře, to je trochu jinak a samotný proces uzení trvá zhruba 8 až 10 hodin. Zkrátka tak dlouho, jak vám vydrží jedna várka pilin. Nicméně chybějící čas se musí nějak nahradit. Proto se musí maso před samotným uzením s generátorem studeného kouře předvařit, nebo jako v případě ryb naložit. Samotný proces uzení pak neslouží k prodloužení trvanlivosti potravin, ale primárně k dochucení. Bukové piliny totiž dodají masu krásné aroma a zintenzivní jeho chuť. Proto je také doba uzení mnohem kratší než u klasického uzení studeným kouřem. A buďte si jistí, že i po 8 nebo deseti hodinách, dostane maso od bukových pilin takový šmak, že se budete oblizovat až za ušima.

 

Vejde se i do malých kotlových grilů

Studené uzení na grilu Weber – bukové piliny

Generátor studeného kouře by měl údajně pasovat do všech typů grilů, tedy nejen do klasických grilů na dřevěné uhlí, ale i do plynových a elektrických. Já osobně mám doma normální kotlový gril a do něj pasuje generátor studeného kouře bezvadně. A protože má v průměru jen 21 centimetrů, vejde se třeba i do těch nejmenších kotlových grilů, jaké lze na trhu sehnat. Pasuje třeba i do malých cestovních grilů jako je Smokey Joe od Webera apod. Co se týče využití generátoru na plynových, nebo elektrických grilech, mám docela pochybnosti. Jako pod ten rošt se generátor asi vejde, ale pochybuju, že bude na hořácích nebo topné spirále držet stejně dobře jako na rovném palivovém roštu v kotlovém grilu. Tahle šikovná věcička na uzení není v Čechách úplně normálně k dostání, vede jí jen pár speciálek s Weberem

 

Bukové piliny hoří opravdu hodně dlouho

Na obalu se píše, že piliny budou v generátoru hořet 8 až 10 hodin. To mi přišlo jako dost dlouhá doba a tak jsem měl trochu pochybnosti, jestli piliny z bukového dřeva skutečně vydrží tak dlouho. Hned při první příležitosti jsem výdrž pilin vyzkoušel. A k mému překvapení, bukové piliny skutečně vydrželi doutnat plných osm hodin a nějaké ty minuty navíc (dál jsem výdrž pilin neměřil).

 

Udit se na tom dá ledasco

Maso na grilu

Při prvním uzení jsem si vzal pár fláků vepřového, několik menších ryb a pár domácích klobásek od bratrance.  Co se týče uzení masa, například vepřového kolena, musí se maso před samotným uzením vyvařit ve vodě, protože studený kouř maso tepelně neupraví a jíst očouzené syrové koleno není žádný med. Jinak musím přiznat, že jsem byl při prvním uzení trochu překvapený, jak málo kouře z pilin vychází. Člověk je zvyklý na klasickou českou domácí udírnu, tedy nahrubo ztlučenou boudu z prken, ze které se valí mračna kouře, tak logicky bylo trošku zarážející, když se z bukových pilin linul jen velice skromný obláček.

 

Related Posts

Grilovaná nasládlá vepřová žebra

Grilovaná nasládlá vepřová žebra

[caption id="attachment_4499" align="alignright" width="300"] Grilovaná nasládlá vepřová žebra[/caption] Ingredience: 300 g vepřových žeber, sůl, olivový olej, mletá sladká paprika, citrón,
Krevety na špejli s jemnou chutí wasabi

Krevety na špejli s jemnou chutí wasabi

[caption id="attachment_4001" align="alignright" width="300"] Krevety na špejli s jemnou chutí wasabi[/caption] Ingredience: 16 středně velkých krevet, sójová omáčka, wasabi pasta,