Na jakém grilu peče steaky Zdeněk Pohlreich

Přestože oficiálním hlavním hrdinou pořadu Šéf na grilu je notoricky známý kuchař Zdeněk Pohlreich, všem šesti epizodám dominuje někdo jiný. A to kotlový gril Master-Touch GBS od firmy Weber, který pod dozorem svérázného kuchaře zahltí diváka hromadou dobrot z vepřového, hovězího, drůbežího a jehněčího masa. A proto jsme jej podrobili zatěžkávací zkoušce, abychom si ověřili, zda je to grilování taková pohoda lahoda, i když nemáte zlatý ruce jako svérázný kuchař Z. P.

 

Kouř dělá atmosféru, ale zapalování je otrava

Můžeme vést hodinové debaty o tom, jestli steak připravený na kotlovém grilu chutná líp, hůř nebo stejně jako steak připravený na plynovém grilu, ale v čem bude nepochybně panovat shoda, je to, že grilování na dřevěném uhlí má úplně jinou atmosféru a je takové autentičtější než když se griluje na plynu. A pro účely pořadu je kotlový gril také vděčnějším hercem než gril na plyn. Stačí pár akčních prostřihů, jak se z pod kotle valí dým a divák má pocit, jako by byl přímo u toho.  Nedovedu si představit, že by podobné záběry natočily i s plynovým grilem. Kouř je, co by nositel atmosféry, nenahraditelný. Každá sranda ale něco stojí. Při grilování na kotlových grilech je největší otrava příprava briket nebo dřevěného uhlí. Aby gril řádně fungoval tak jak má, potřebuje nakrmit pořádně rozžhavenými uhlíky. A to nějakou dobu trvá…přesněji řečeno přes půl hodiny, se zapalovacím komínem tak 20 minut. Ani Master-Touch není v tomto směru žádnou výjimkou a bez řádně nažhavených briket od něj žádné zázraky nečekejte.

Žádný teleshopping

Na celém pořadu je příjemné, že i přes evidentní skutečnost, jakou značku grilu Zdeněk Pohlreich používá, o samotném značce nepadne v pořadu prakticky ani slovo. Člověk tak nemá pocit, že je tlačen ke koupi jako v nějakém teleshoppingu. Na druhou stranu, tenhle přístup má i své nevýhody. Kuchař Zdeněk Pohlreich při grilování nenucenou formou ukazuje, co všechno Master-Touch GBS od Weberu dovede a používá při tom různé příslušenství (nízká litinová pánev na omáčku ke steaku, mřížka z tlusté litiny) a vyvolává tak dojem, že tyto kousky patří do výbavy grilu a nic se za ně nepřiplácí. Což by byl mylný dojem. Použité příslušenství, mezi které patří výrazně víc kousků, než kolik bylo představeno v televizním pořadu, se kupuje zvlášť a patří do zvláštní kolekce určené pouze pro grily vybavené roštem s vyměnitelným středem.

Gril z pořadu šéf na grilu
Gril z pořadu šéf na grilu

 

Master-Touch dokáže cokoliv, ale musí se to s ním umět

Během dvanácti dílů se na rozpáleném roštu Master-Touche vystřídá pestrá škála lahůdek z nejrůznějších druhů masa od mletého jehněčího na orientální způsob, přes klasické hovězí steaky až po mořské potvory nebo třeba králíka. Ale dokáže toho mnohem víc. S použitím dalšího příslušenství, například stojanu na drůbež můžete na Master-Touchi ugrilovat krásně celé kuřátko, aniž byste kvůli tomu museli likvidovat plechovku od piva. S velkým litinovým hrncem se klidně můžete pustit do hovězího guláše a dá se v něm i něco upéct, například chleba. Pestrost připravovaných jídel krásně dokumentuje univerzálnost a vysoký potenciál grilu.

Roztopený gril Master Touch
Roztopený gril Master Touch

Drobné vychytávky, které zpříjemní grilování

Zkušení kuchaři teploměr ve víku asi moc nevyužijí a spolehnou se spíše na svůj instinkt, ale pro méně sebejisté kuchaře může být takový teploměr šikovnou pomůckou. Teploměr má velký ciferník, na který stačí mrknout a hned má člověk jasno, jestli je potřeba přitopit pod kotlem nebo naopak. Mnohdy může včasný pohled na ciferník teploměru odvrátit katastrofu například v podobě panenské svíčkové spálené na uhel. Co využije asi každý je držák na poklop. Kdo někdy griloval na klasickém kotlovém grilu, bude to jistě znát. Přijdete k rozpálenému grilu a chcete zkontrolovat, jak jsou na tom steaky, hamburgery, žebírka apod., jednou rukou zvednete poklop a tu zjistíte, že potřebujete obrátit velký flák masa, na což potřebujete obě ruce…ale ejhle, v jedné máte poklop. Tak co s ním? Jasně, položit na trávník, tu chvilku to vydrží. Poklop nepochybně, ale trávník ne. A tak si po obrácení masa a přiklopení grilu všimnete, že vám víko vypálilo krásný kruh do vašeho trávníku. A to nikdo nechce. S držákem je to ale jiný. Odklopíte víko a ono prakticky samovolně „zapluje“ do držáku, který je připevněn ke spodní části grilovací vany. Díky držáku máte volné ruce, navíc víko funguje i jako clona proti větru, takže vám z roštu nic neulítne.  Užitečné jsou také speciální palivové nádoby, které slouží k pohodlnějšímu rozmístění briket na palivovém roštu. Díky nádobám můžete plynule přecházet z přímé metody grilování na nepřímou a opačně. Žhavé uhlíky dáte do nádob a pak je jednoduše přesunujete podle potřeby buď ke stranám anebo do středu grilovací vany.

 

Co říci na závěr

Kdybych si gril vybíral bezprostředně pod dojmem z Pohlreichova pořadu, čekal bych, že dostanu super gril, který všechno umí a ještě to udělá za mě. Člověk ale musí brát v potaz, že dvanáctidílný pořad nám nabídl výřez toho nejlepšího, co gril dokáže. Navíc pod taktovkou zkušeného kuchaře. Moje první grilování s Master-Touchem rozhodně nebyla taková pohoda jazz jako v televizi. To se všechno časem změnilo, neboť s Master-Touchem se pracuje intuitivně a za nějaký ten pátek budete podobně jako já s grilem jedna ruka.

Related Posts

Grilovaná nasládlá vepřová žebra

Grilovaná nasládlá vepřová žebra

[caption id="attachment_4499" align="alignright" width="300"] Grilovaná nasládlá vepřová žebra[/caption] Ingredience: 300 g vepřových žeber, sůl, olivový olej, mletá sladká paprika, citrón,
Krevety na špejli s jemnou chutí wasabi

Krevety na špejli s jemnou chutí wasabi

[caption id="attachment_4001" align="alignright" width="300"] Krevety na špejli s jemnou chutí wasabi[/caption] Ingredience: 16 středně velkých krevet, sójová omáčka, wasabi pasta,